Autoverzekering en verlopen APK

Elk jaar dient uw auto APK gekeurd te worden. Nu gelden er inmiddels voor nieuwe auto’s weer iets andere regels, want die hoeven slechts eenmaal in de 3 jaar voor een APK keuring te komen, maar feit is wel dat een APK keuring een verplichting is in Nederland en dat deze gedaan moet worden voordat het APK keuringsbewijs is verlopen. Doorgaans is het zo dat u een brief ontvangt van het RDW met daarin de notificatie dat binnenkort uw APK zal komen te vervallen en dat het dus tijd is om uw auto opnieuw te laten keuren. Houd echter ook altijd zelf de datum van de APK goed in de gaten.

Gevolgen verlopen APK

apkU mag niet rondrijden met een auto die niet APK gekeurd is. Wat u hiermee namelijk doet is dat u de verkeersveiligheid in gevaar kunt brengen. Er kunnen immers gebreken aan uw auto zijn ontstaan waar u verder geen weet van heeft, maar die dus wel gevaarlijk kunnen zijn. Bij een APK keuring zou dit punt aan het licht zijn gekomen, maar omdat u deze niet heeft gedaan rijdt u dus rond met een auto die eigenlijk helemaal niet in een dergelijke staat op de openbare weg zou mogen komen.

Ongeval

Als u een ongeval veroorzaakt heeft u toch wel een groot probleem als blijkt dat de auto waarmee u reed niet APK gekeurd was. Zoals hierboven al besproken kan bijvoorbeeld een ongeval ontstaan door een mankement aan de auto dat bij een APK keuring verholpen zou zijn. In elk geval loopt u nu ook het risico de kosten van de gemaakte schade zelf te gaan mogen betalen, aangezien uw verzekeraar nu de handen van de zaak af mag trekken. Immers heeft u zich niet aan de regels gehouden. Een dergelijk risico is dus absoluut het nemen niet waard en daarnaast zou u ook gewoon zelf in een veilige auto moeten willen rijden en niet eentje waarvan u het niet zeker weet.

Vorig artikel:

Volgend artikel: