Eigen risico

Vroeger was het zo dat bijna bij iedere autoverzekering een eigen risico gold. U kunt tegenwoordig zelf kiezen of u een eigen risico wilt of niet en het antwoord hierop ligt natuurlijk erg voor de hand; u heeft liever geen eigen risico. Maar laten we wel wezen; het eigen risico is uiteraard van ondergeschikt belang aan de premie voor de autoverzekering. Een lage premie bij een verzekeraar die toch een eigen risico heeft is namelijk helemaal niet zo’n slechte deal natuurlijk. Het eigen risico zal namelijk pas van kracht worden bij een eventuele schade van uw kant.

Hoe hoog ligt het eigen risico?

Gaat u autoverzekeringen vergelijken, dan zult u zien dat de hoogte van het eigen risico niet bij elke verzekeraar hetzelfde zal zijn. Een eigen risico van 100 of 150 euro is in elk geval niet vreemd en eigenlijk vallen dergelijke bedragen natuurlijk nog altijd mee. Het mooie van het eigen risico is is dat u deze bij veel verzekeraars achterwege kunt laten. U kiest hier zelf voor en wat u dan zult zien gebeuren is dat de premie iets omhoog gaat. U kunt het eigen risico ook wat naar boven opschroeven, wat uiteraard op de premie weer een positief effect zal hebben. Het is dus geheel aan u hoe het eigen risico van uw autoverzekering eruit zal gaan zien, want u heeft hier zelf een behoorlijke vinger in de pap.

Eigen risico ontlopen

Soms kan het zo zijn dat u een schade maakt die eigenlijk het vernoemen niet waard is, maar die toch wel gerepareerd moet worden. Omdat het slechts een kleine schade betreft en u een eigen risico heeft is het slim om deze dan uit eigen zak te betalen. Is de schade klein en claimt u deze, dan zult u deze alsnog zelf betalen omwille het eigen risico, maar daarnaast kan het u ook nog eens no-claim korting kosten. Niet echt slim dus om in zo’n geval uw verzekeraar op de zaak te zetten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: