No-claim

Indien u enige tijd auto heeft gereden zonder schade te maken zult u ongetwijfeld wel bekend zijn met no-claim. No-claim is de beloning voor schadevrij autorijden. Deze beloning komt in de vorm van korting op de premie van de autoverzekering. De korting wordt bij elke verzekeraar in grote lijnen hetzelfde opgebouwd. Het is wel zo dat iedere verzekeraar er haar eigen draai aan kan geven, maar over het algemeen verschilt de opbouw vrij weinig van elkaar.

Bonus/malus ladder

De manier hoe no-claim en de korting hiervan wordt bepaald is aan de hand van de bonus/malus ladder. Deze ladder bestaat uit 2 kolommen. In de ene kolom staat het aantal schadevrije jaren dat door u is opgebouwd en in de andere kolom staat dan het percentage aan korting wat met dit aantal schadevrije jaren gepaard gaat. De bonus/malus ladder is groot en u heeft dan ook 20 schadevrije jaren nodig om op het maximale percentage uit te komen wat de no-claim korting betreft. Dit betekent dus dat de bonus/malus ladder uit 20 treden bestaat. Waarschijnlijk vindt u 20 jaar wel erg lang, maar toch is het zeer de moeite waard, want een maximale no-claim korting ligt vaak ergens rond de 80%. Dit betekent dus dat u maar liefst 80% korting krijgt. U kunt zich voorstellen dat er dan een zeer lage premie betaald hoeft te worden. Het is dus zeker wel iets om na te streven.

Natuurlijk wilt u ook graag weten wat de gevolgen zijn indien u wel een keer schade claimt. Die gevolgen zijn fors, want doorgaans zakt u een flink aantal plaatsen op de ladder. Gemiddeld zal dit een plek of 5 zijn. U kunt de korting dus sneller afbreken als opbouwen zoals u ziet.

Vorig artikel:

Volgend artikel: