Rijbewijs halen met 17 jaar

Al enige tijd is het zo dat er in Nederland al op 17-jarige leeftijd mag worden begonnen met het behalen van het rijbewijs. In eerste instantie was er zelfs nog het idee om dit doorgang te laten vinden vanaf 16-jarige leeftijd, maar uiteindelijk is dus voor 17 jaar gekozen. Op het moment dat u dus de leeftijd van 17 bereikt mag er direct begonnen worden met rijlessen. Snelle leerlingen kunnen dus nog ruim voor hun 18e verjaardag het rijbewijs op zak hebben. Maar welke regels gelden er op het moment dat een 17-jarige het rijbewijs dan haalt?

Beperkingen rijbewijs halen op 17-jarige leeftijd

Het is niet zo dat wanneer het rijbewijs wordt behaald op 17-jarige leeftijd er direct al dezelfde regels gelden als voor iemand die dit doet op de leeftijd van 18 jaar. Op zich is dat dus wel bijzonder, want u mag wel uw rijbewijs halen op zo’n jonge leeftijd, maar eer u het rijbewijs heeft behaald zult u merken dat het vervolgtraject van bijvoorbeeld het kopen van een auto allemaal nog niet zo eenvoudig is op deze leeftijd. Wat heet, want iemand die 17 jaar is is niet bevoegd tot het kopen van een auto. De auto kan namelijk niet op naam van deze persoon worden gezet, aangezien deze hiervoor dient te voldoen aan de leeftijdscriteria en die is 18 jaar. Uiteraard kan er wel een auto worden gekocht waarbij de tenaamstelling komt op naam van de ouders.

Autoverzekering afsluiten

Een autoverzekering wordt afgesloten op naam van de persoon van wie de auto is. Staat de auto dus niet op uw naam, dan zal dit ook voor autoverzekering gaan gelden. Wanneer u de leeftijd van 18 bereikt kan uiteraard alles wel netjes op uw naam gaan worden gezet. Wanneer een 17-jarige dus wel het meest van de auto gebruik zal gaan maken en het meest achter het stuur zal zitten moet u dit wel gaan doorgeven aan de verzekeraar in kwestie. Omdat een 17-jarige zelf geen autoverzekering kan afsluiten moet u wel van een dergelijke constructie gebruik maken, want normaliter mag een autoverzekering niet op de naam van de ouders komen te staan. Bij 17 jaar is dit dus even niet anders, maar de verzekeraar dient hier dus wel van op de hoogte te worden gebracht.

U kunt op www.vergelijkenautoverzekeringen.nl snel en gemakkelijk autoverzekeringen gaan vergelijken. Alhoewel op het eerste gezicht wellicht autoverzekeringen op elkaar lijken hoeft dit niet altijd zo te zijn, dus bekijk de verzekeraar heel goed alvorens de knoop door te hakken.

Vorig artikel: